Razno

Zato koristite mirisnu lavandu

Iako nisam čuo da su ga naučnici otkrili, ali mislim da ima malo magije u lavandi. Nije samo mirisna i ukrasna ukrasna biljka, već i osvežavajuća i umirujuća biljka, ali je i odličan ukus laganih francuskih jela. Ko je tako, ko, ali svi se srušavaju.

Lavanda nije samo vrt, već se može koristiti na više načina. Preporučljivo je sječiti otvoreno cvijeće i dekorativne ili druge namjene. Ostavite na postrojenju nekoliko sedmica kako biste potpuno upijali i izgubili dekorativnu vrijednost. Šteta je što je rasipala ovu svestranu, probuđenu lepotu.

Možete ga koristiti sveže ili odbaciti za kasniju upotrebu. Rasprostranjene cvijeće lavande trebaju biti odsečene rukom u sredini cvetanja. Stavite u male bukete, spojene zajedno sa gumenim lokama, naopako, senku na nepropusnom mestu.

Cvet je najpogodniji za destilaciju ulja do kraja cvetanja.

Dekoracije lavande
Prema ljudskim uverenjima, zbog svog snažnog mirisa, lavanda zadržava štetne, omalovažavajuće sile i duhove. Takođe je korišćen i sa Molijem. Za mirisnu tortu, cveće suvog stabla seče na sitne komade i dekorativne jastuke.

Vijenci i ostali cvjetni ukrasi napravljeni su od fleksibilnih, svežih cvjetova koje se lako mogu napraviti.

Lavanda je jedno od nekoliko cvetova koje ne moraju biti buketi i suve naopačke. Čak ga možete držati u praznoj vazi. Ubrzo se osuši, dok cvijeće zadržavaju svoj oblik i miris.

Lavanda kao biljka
Lavanda je bila nezaobilazna biljka srednjevekovnih manastirskih vrtova, važan alat za kontrolu štetočina. Već vekovima se koristi kao lek za poboljšanje bolesti, antispazmodični, sedativni, ojačani nervni sistem. Često su bili oboreni u lavandu u antičkim grčkim i rimskim kupatilima, korišćenim za balzamiranje u Egiptu. U Engleskoj su nosili zglobove tokom epidemije kuge.

Efektivno se primenjuje na scabies and mooths, za lečenje ficam, za ugrize od insekata i za ublažavanje zubobolje. II. Drugi svetski rat se takođe koristi kao antiseptik za lečenje rana. Od početka 20. veka koristi se kao izvor lekova: dijareja, kašalj i glavobolja. Izuzetno visok sadržaj isparljivih ulja se iscrtava stiskanjem.

biljni čajevi
Lavanda očuva sadržaj esencijalnog ulja dugo u suvom obliku, tako da se ne može koristiti samo 5-6 nedelja cvetanja. Zatamnjen u tamnom, suvom mestu gubi malo svoje boje i esencijalnog sadržaja ulja. Biljni čajevi lavande mogu se napraviti ciscenjem cvijeća i kratkim kuhanjem. U oba metoda, važno je pokriti posudu tako da eterično ulje ne napušta.

Protiv migrene: Hajde da posuti 20 g sušene lavande sa 1 litrom vode, pustimo da stoji 5 minuta i zasladi medom.
Bolesti dišnih organa: razbacani sa 1 litrom vode 20 g cvetova lavande i 20 g supa. Tri puta dnevno treba jesti čaj od čaja.

Kao relaksant: 3-4 čajne kašice suvog lavande posuti s čašom vode, ostavljajući 10 minuta. Med se konzumira.

Poremećaj spavanja: 2 kašičice cvijeća lavande protrese se s kupolom vode, ostavite 10 minuta i zatim filtrirajte. Pre spavanja, preporučuje se 1-2 čaša čaja.

Za stomačni bol od nervoze, stresa i mentalnih problema: potrosite 2 kašičice cvijeća lavande sa šoljicom vode, ostavite 10 minuta i zatim filtrirajte. Posle jela, jedite. Još je efikasnija kada je u pitanju lavanda sa drugim digestivnim biljkama kao što su anis, pepermint, limunska trava, komarnjak, trn, ginseng, đumbir i lestijan.
Kao lek i potrošač: Probajte 5 g cvetova lavande i 15 g žalfije sa 1 litrom vode. Dobro popij.

Druge upotrebe
Nije vredno pokušati sa proizvodnjom esencijalnog ulja kod kuće.

Lavanda kupka iz cvijeta: potrosite 10 dkg cvijeta lavande sa 2 litre vode, pustite da stojite i filtrirate. Mešajte posudu sa vodom za kupatilo. To je umirujuće, stimuliše cirkulaciju i pomaže u ublažavanju žalbi na kožu.

Jastuk lavande: U slučaju poremećaja sna, osušene cvetove lavande postavljene u jastučiću omogućavaju mirno spavanje.

Lavanda kao začini
Lavanda je važan začin provansalne gastronomije, nezamenljivog ukusa posuda od mesa i deserta. Glavni začini poznatog Provansovog začina je timijan, koji prati lavanda, ruzmarin, bosiljak, lovorni list i biber. Tipično ukus riba i mesa, ali je napravljen od povrća, salata i sosova. Za slatkiše, posebno za kreme, džemove i desertne breskve, daje prijatnu aromu.

Nakon sušenja, začini čuvajte u dobro zapečaćenom staklu na suvom, tamnom mestu.

Za slatku upotrebu npr. torte, mraze, bezalkoholna pića ili pasulj, najlakše ih je skladištiti u kristalnom šećeru mesecima.

Koristite samo ne-hemijske biljke sa sigurnog mesta za upotrebu. Kada koristite sveže cvijeće, budite pažljivi s njim, jer je njegova aroma vrlo jaka i može lako postati pačuli.