Razno

120 godina su Heviz ljiljane ruže

Termalna jezero je nezamisliva danas bez divnih lokvanji. Ali, 1772. godine kada je Džordž Festetics, osnivač Kesztheli Georgikon uređen za izgradnju prvog izgrađen u splavovi kupatilu kuće je upravo procvetala bele cvetove. U šarene vodene biljke nisu poreklom iz nas i tačno 120 godina od prvog ugradnju lokvanja u cvatu pao u jezero. Ali kako je indijska biljka potekla u Hevizu?


Termalni jezero 4.44 hektara, u Evropi najveći medicinskih tople vode jezera. Flora jezera je veoma raznolika, ali najspektakularniji i dobro poznati članovi ljiljan. Jezero, baš kao i ostali na Havajima svežom vodom, bio je poreklom iz belog lokvanja (Nimphaea alba), ali u 1830-ih, bilo je pokušaja posaditi više šarene svet tropskih biljaka.

Prvo, episkop Oradea Spa doveo u Egipat beli lokvanj (lotos Niphaea) potiče tople vode, ali to nije dokazao da bude trajna. Između 1898. i 1906. godine LOVASSI Aleksandar, profesor na Akademiji za ekonomski Keszthelii počeo u drugom pokušaju. Današnji Budimpešta zaradio Botanička Garden Victorian House (Nimphaea rubra var. Longiflora) rizoma-komada i ostavio ih u blatu i indijskih crveno i belo cvetova krina dugačak oko. Belo novenniekkel nije uspeo, međutim, crvene su otvorena 33 dana nakon instalacije, 25. jula, 1898. godine.

Vodeni ljiljan iz Istočne Indije, močvarama Bengala u 1803 je bio u Evropi botaničke bašte. Ciklama crveno cveće raste 5-7 centimetara iznad vode. Obično veče počinje da se otvara i zatvara u ranim popodnevnim satima, ali sumorna vremena može da ostane otvoren ceo dan. Stabljika biljke u blatu, ponekad 4-5 metara treba da poraste na pisma koja su u vizfelszinere. Obično se može razviti 60-90 slova. Cveće dolazi od maja do novembra, svaki cvet je ukrašen tri dana. U jesen ljiljana povlače u blatu i sprovodi ponovo u proleće.

Lili biljke prirodno zaštićene termalnog-jezera, za ubiranje cveće i uzdrmati je zabranjeno.