Razno

Za loše spavaće sobe, to je dobra trava godine, lavanda

Trava godine 2018 izabrala je zaista popularnu biljku, od kojih se mnoge drže u bašti zbog dekorativne vrednosti. Lavandula angustifolia je biljni herbal poznat i upotrebljen hiljadama godina. U našoj zemlji KSV. stoljeće kao ukrasno i aromatično bilje. Njegov cvet i eterična ulja su umirujuća, anksiolitična, pa se koristi u medicini.

Prava lavanda brzo raste, zimna, i to je čak 40-50 godina. List je izdužen, širok 3-4 mm, dug 2-3 cm, srebrno-zelen. Njegov cvet je cilindričan, dugačak 6-8 cm, njegova boja varira od tamno plave do patuljaste ljubičice.

Lavanda nije samo vrt, već se može koristiti na više načina. Cveće mora biti rezano za svježe korištenje i sušenje usred cvetanja. Cvet je najpogodniji za destilaciju ulja do kraja cvetanja.

Obezbeđenje je važan gastronomski apetit, mesno jelo, desert i nezaobilazni ukus. Tipično ukus riba i mesa, ali je napravljen od povrća, salata i sosova. Za slatkiše, posebno za kreme, džemove i desertne breskve, daje prijatnu aromu.

Vekovima se koriste analgetik, antispazmodik, sedativ, jačanje nervnog sistema lek. U antičkim grčkim i rimskim kupatilima, često su namočili u lavandu. Koristi se za baliranje u Egiptu. U Engleskoj su nosili zglobove tokom epidemije kuge. Efektivno se primenjuje na scabies and mooths, za lečenje ficam, za ugrize od insekata i za ublažavanje zubobolje. II. Drugi svetski rat se takođe koristi kao antiseptik za lečenje rana.

Od početka 20. veka koristi se kao izvor lekova: dijareja, kašalj i glavobolja. Izuzetno visok sadržaj isparljivih ulja se iscrtava stiskanjem.

Bilje godine
Mađarsko društvo farmaceutskih nauka je naučna organizacija mađarske farmacije, a unutar nje i biljna divizija, stručnjaci biljnog polja. Njihova inicijativa je da iz godine u godinu izaberete godišnju biljku godine za dobijanje daljih biljaka. biljka iz naslova godine sabiranjem znanja odabranih biljaka, važne informacije u vezi sa efektima primene da bi se dobila širok spektar zainteresovanih strana.

Pobednička postrojenja iz prethodnih godina:

2017 – mak

2016 – kamilica

2015 – glog

2014 – lemongrass

2013 – Mama