Razno

Dendrobium orhideja: hiljade oblika, milioni boja – predlozi izložbe

Mađarski Orchid Societi organizuje četvorodnevnu izložbu orhideja u prvom dugom vikendu godine. U fokusu velike izložbe, ovog puta će biti smeštene hiljade oblika i milione boja dendrobijuma.

Hiljade oblika i milioni boja pomenutih u naslovu ne predstavljaju preterivanje kada govorimo o jednoj od najzastupljenijih porodica u orhidejima, Dendrobima. Više od 1.500 vrsta ovog roda pokazuje zapanjujuću varijaciju boja, oblika i veličine. Njihovo širenje je najveće među orhidejima, koje se nalaze u Aziji, Australiji i Novom Zelandu. Njihova veličina kreće se od nekoliko centimetara do metra. Postoje dendrobije koje dostižu visinu od 3 m, ali najmanja težina teško prelazi nekoliko centimetara. Boja cvijeća obično varira, a pored crne, pronađena je gotovo svaka boja. Postoje sjajno snežno bijele, žuto-žuto, svetlo crveno, tamno bordo, bledo ružičasto i mnogo tonaliteta teško može biti navedeno.

Postoji i širok spektar zahteva za životnom sredinom: postoje neka od hladnih, vlažnih staklenika (ili njihovih visokih staništa staništa u izvornom staništu), a postoje i vrste koje preferiraju temperaturu u Maleziji i Singapuru.

Istorija poznatih Dendrobijuma datira iz antike. Napomene su sačuvane u savremenim knjigama o mnoštvu ovih biljaka. Ljudi sa dendrobijem našli su protivotrov za mnoge bolesti. Cveće, maline ili listovi biljaka nekih vrsta korišćeni su za bolove glave i ušiju, probleme sa stomačem, nesanica, ali i za lečenje rana i supresiju groznice. U slikarstvu je iskorišćeni sok nekih vrsta, što je slike posebno sjajilo.

Tokom mnogo vekova jake stabljike mnogih vrsta su korišćene u košarkama, a do sada su napravljene folklorne proizvode za turiste.

Dendrobije uživaju u neverovatnoj popularnosti među ljubiteljima bilja vekovima – čak i danas – jer je lako održavati i proslaviti ove izuzetno lijepe orhideje.

Tokom poslednjih 50 godina, nauka je približila ovu specijalnu porodicu orhideja sa sve naprednijim rasama. Hibridi su kreirani od strane vještačkih vrtlaraca čija je ekološka potreba prilagođena sposobnostima prosječnog doma od njihovih predaka. Ovo je odlična prilika za ljude koji vole ili imaju orhideje koji nemaju staklenik, ali ipak žele da imaju nekoliko uzbudljivih, uzbudljivih biljaka u svom domu. Za ovu svrhu, Dendrobium hibridi su odlični.

Pored orhidejskih čuda koje se otvore u proleće, Mađarski Orchidea Societi će izložiti mnoge vrste i hibride Dendrobesa. Većina njih se može kupiti kod maloprodaje.