Kaktusi - sukulenti

Izložba kaktusa čeka lepotu Meksika

Nacionalna izložba sajma / sajma i Bonsai na ELTE Fuveszkertu u Budimpešti od 18. do 21. maja 2018. Jednostavan odgovor na jednostavno pitanje sada može da osvoji ulaznicu!

Istinski egzotični i specijalni rođak kaktusa postavljen je u fokus proljeće izložbe kaktusa, odnosno zvezdnog kaktusa, članova roda Astrophitum.

Zašto su članovi Astrophitum roda posebni?
Od kaktusa do ljudi, odmah se otkriva imidža trbušnih trnja, a većina ovih biljki živi život bez trnja. Ali tu je i vrsta koja je prelepa zbog svoje ekstremne kičme.

Njihov rodni grad je centralni deo Meksika, gde se mešaju u okruženju i često raskide žuto cveće od 10 cm. Njegov oblik je više ili manje zaobljen, ali rijetko rebrasti. Broj rebara može se razlikovati po vrstama i varijacijama, neki su oštri, drugi su teži, neki su potpuno ravni. Većina vrsta prerasta u solidne stubove u ranijim godinama, do jednog metra visoka.

Pre 15 godina, Meksiko je otkrio najnovije vrste Astrophitum, Astrophitum caput-medusae, koji ne liči na bilo koji poznati kaktus ili čak izgleda kao kaktus.

Oni su verovali da će biti uspostavljen novi rod, tako da se novo otkriće ne bi moglo klasifikovati. Dugi tanki crvi ovog kaktusa podsećaju na dragulje meduza i imaju izuzetno zanimljive grane. Međutim, prema njegovom cvetu, bilo je jasno da je pronađen novi Astrophitum. Njegovo stanište dugo je bilo čuvano tajno, tako da neželjeni kolekcionari nisu mogli iskopati biljku. U početku je samo jedan kupac bio spreman da plati 50 dolara. Danas se masovno proširuje, lako dostupna i može se videti na našem predstavljanju.

Još jedna karakteristika Astrofita je da je čovek, koji je kultivirao ovaj rod, kultivisao hiljade sorti i sorti. Centar razmnožavanja je Japan i Tajland, sa neobičnim oblicima sa ornamentnim dizajnom, au cvetnoj boji se pojavljuju žuti, crveni, narandžasti, ljubičasti i bijeli. Takođe postoji ogromna raznolikost u boji karoserije biljaka, sa skoro belim sniježnim biljem, žutim i čak narančastim uzorcima. Ove nove biljke više ne podsećaju na originalne kaktuse Astrophitum. Neki kolektori smatraju ove biljke kao grmlje, drugi su voljni da plate najnovije hibride.

Naravno, članovi Mađarske asocijacije mađarskih kolekcionara kaktusa će na našoj izložbi predstaviti najzastupljenije vrste i ukrasne sorte Astropophitum; ali posetioci će takođe moći da se upoznaju sa “stvarnim”, to jest sa gnječenjem kaktusovih roda i drugih sočnih biljaka.

Osim astrofita u japanskom stilu, Bonsai takođe ima mnoštvo japanskih kultura biljke. Zahvaljujući klubu Bonsai Club Bonsai, posjetioci mogu da se upoznaju i sa Bonsajovom umetnošću tokom naše emisije.