Razno

Dvorac je dan istorijskih vrtova i dvorskih parkova

1. juna 2018. godine, prvi dan leta, 1. juna i 3. juna, održaće se dan Istorijskih baština i dvoraca. Ove godine, 15 evropskih zemalja, uključujući i našu zemlju, pridružile su se ovogodišnjem nizu uspešnih programa u Francuskoj.

Francuski Ministarstvo kulture organizuje vrt poseta od 2003. ( “Rendez-Vous Au Jardin”) prvog vikenda juna svake godine sa različitim temama za istraživanje onima koji su zainteresovani u javnim parkovima i privatnim baštama. Tokom događaja, 2017. godine, otvoreno je 2300 parkova i bašti za široku javnost.

Informativna mreža evropske kulturne baštine (HEREIN) pokrenula je podprojekat “HEREIN u bašti” 2015. godine, sa ciljem da više pažnje posveti problemima vezanim za politiku pejzažne arhitekture na evropskom nivou. U 2018. godini organizacija je nastojala da proširi francuski program kao deo Evropske godine kulturne baštine. Pored Francuske, pridružili su se i nekoliko evropskih zemalja: Belgija, Estonija, Holandija, Hrvatska, Irska, Poljska, Litvanija, Mađarska, Monako, Nemačka, Italija, Španija, Švajcarska, Slovačka i Slovenija.

Ovogodišnja tema biće “Vrt Evrope”. Program sadrži vrtove različite prirode, koje se mogu proslaviti u 12 dvoraca, parkova i arboretuma širom zemlje.

Tradicionalno, prvi dan trodnevne serije događaja, slajdovi se očekuju različiti programi. Subotom i nedeljom dostupni su široj javnosti i fokusiraju se na porodične programe.

Glavni organizator programa je francusko Ministarstvo kulture, evropska serija događaja i zvanična komunikacija na francuskom sajtu organizacije.

Mađarsko predsjedništvo koordinira program u Mađarskoj. Možete pozvati odličan program npr. Sarvaš Dendrarij na Arboretum Vacratot, do Kraljevskog dvora, u Fertodi Eszterhazi zamka, gde je grofica Margareta Cziraki Rose Garden može da se gleda.

Pritisni miš ako želite čitati slične postove. Podelite je ako je korisno za druge!