Razno

Sve ovo je u stvaranju domaćeg paradajza

Pošto vreme i žena prolaze svoj raj na balkonu, sve sam sigurniji da ćemo svi jesti. Božanstveni su ukusni, slatki, kako bi vam izbacili ovaj ukus. Naravno, kada je sadila prva sadnica, bilo je jasno da četiri kvadratna metra ne bi proizvele toliko ogromne količine semena da bi mogle da pobegnu. Sanjala sam da sanjam da napravim dobar mađarski masti. Neće!

Celo ovo rajsko obrazovanje je zabavno. Rast i bojenje bobica je gotovo očigledno. Pojava malih žutih cvjetova ukazuje na to da se nešto ovdje priprema. Zatim dolazi do oprašivanja. Iako je paradajz samohodna, ako želimo da se uverimo, možemo da koristimo malu četku da zajedno vezemo filete i grudice.

Paradajz je dugotrajna biljka, pa uradimo to ceo dan. Zemlja u loncu brzo se suši, pa je redovno navodnjavanje neophodno. Ishrana hranom sa sve više i više usjeva. Imao sam kvasac sa mnom, što su mnogi čitaoci uspešno koristili.

Nisam morao da se borim sa štetočinama, ali ako se mogu pojaviti neželjena bića, trebalo bi koristiti samo biološke agense. Oni ne apsorbuju u listove biljke, tako da nemaju opasnost po zdravlje.

Naravno, moja radoznalost. Kada prvi put dođe doći, odmah ću ga testirati. Šta da kažem. Bilo je neverovatno. Ja je jedem samo kao plod. Ovde smo u večnoj debati. Da li je paradajz voće ili povrće? Točka gledišta. Zbog svog jagodičastog bilja smatra se plodom, ali je povrće zasnovano na njegovoj kultivaciji. Plodovi žive kao višegodišnje, za razliku od toga, paradajz se uzgaja kao godišnja biljka, uzgaja se godišnje, baš kao i ostalo povrće.

Nekoliko dana, degustacija se i dalje odvijala. Zatim je došao dan kada je nekoliko paradajza došlo odjednom. Moralo se slaviti ovogodišnje prvo odabiranje paradajza, pa je postala dobra večera. Nije mastan kruh kao što sam bio kada sam bio dete ili čak maslac. Pored toga bio je sir i sesekljan, a neke druge jake paprike takođe na balkonu. Gornji deo je kuhan sa timijanom začina.

Paradajz je veoma svestran. Sirova, suva, kiselina, supa, sos i bezalkoholna pića su odlični. Sadržaj vitamina C (20-30 mg) je najvažniji, ali 11-12 vitamina, uključujući vitamine A, B1, B2 i karoten. Pečenje takođe održava hranjivu vrednost, jer se likopen lako može osloboditi biljnih vlakana svojim toplim efektom.

Ima značajne terapeutske efekte. Oni proizvode gljivične infekcije i antiinflamatorne procese. Likopen ima zdravstveni efekat, smanjuje šansu za razvoj određenih karcinoma, štiti od degenerativnih neuroloških bolesti i štiti od štetnih UV zraka.

U narodnoj medicini, dodatni tretman artritisa primenjuje se na suvim listovima u vodi za kupanje.

Takođe je uobičajeno u dijeti zbog njegovog dnevnog učinka.

Druga velika žetva bila je glavni plod crvenog voća. Napunio sam gutane pećine sa tzatzikijem i učinio ga kao zdravo svinjsko meso na žaru. A paradajz je samo kuvan kao predjelo.

Kralj Matijas nije imao tako veličanstvene ukuse u svojim gostima! A ovo nije preterivanje, u njemu postoji neka istina. Biljke starosedelaca u Centralnoj i Južnoj Americi došle su u Evropu u 16. veku, a domaći izvori se prvi put pominju 1649. godine. Već dugo su bili podignuti samo kao ukrasne biljke. Prva hrana za proizvodnju paradajza počela je 1870-ih godina oko Budimpešte.

Naši preci su korišćeni samo za aromatiziranu hranu iu komprimovanom, očuvanom stanju. Između dva svetska rata, velika konzervirana hrana i izvoz dali su novi podsticaj kultivaciji. Teško je zamisliti, ali je tačno da su tek nakon Prvog svetskog rata počeli da jedu sirovo i salatu.


Korišćenje paradajza je ograničeno samo fantazijom. Pogodan je za skoro svaki obrok, bilo da je to remek-delo sredozemne ili tradicionalne mađarske kuhinje. Na primer, pržena, pržena i gulašna supa. Oh, ne propustim punjenu papriku!

Ja sam u srećnoj poziciji jer je vrt moje majke velikodušna, tako da sam takođe zamrznut. Iako imamo zimu paradajz, ali smatram da zamrznute kuće imaju bolji ukus od prodavnice u kojoj se manipuliše mozakom.

Od zrelih paradajza, može se napraviti fin čatnje, paradajz sok, kečap ili kondenzovani paradajz. Svake godine napravimo zeleni paradajz i mešovite krastavčice svake godine sa jagodama ne jesenjem. U kući nema količine paradajza koje ne bi bilo vredno toga.

Már ki is találtam, hogy a következő adagból kedvenc paradicsomsalátám készül majd jó sok hagymával. Aztán pedig jön sorba a többi kedvencem a mozzarellás paradicsom, a bruschetta, a pizza…

A paradicsom befőzést pedig meghagyom profiknak.