zacinsko-bilje
Blog

Začinsko bilje – trikovi i primena

Zašto ne bismo gajili biljke koje doprinose estetici doma, a u isto vreme ih možemo primeniti u domaćinstvu… Budite praktični. Evo nekoliko trikova.

Aromatičnim biljem protiv komaraca

Od proleća pa sve do jeseni, noću ali i danju, komarci su uporni i uznemirujući. Kako ih se rešiti ili bar zaštiti? Posadite sledeće biljke u što većem broju: bosiljak i tamjaniku. Miris ovih aromatičnih biljaka odbija komarce. Sadite ih na vaše terase ili balkone, prozorska okna…na svako mesto gde se komarci mogu ušunjati. Ređajte naizmenično bosiljak pa tamjaniku, zatim opet bosiljak i tako u krug dok ne popunite sve saksije i žardinjere.

Osvežavajući koktel, ukusni smoothie ili hladni čaj?

Da ne pominjem koliko je zgodno gajiti domaću nanu u sopstvenom domu, njena primena je višestruka. Pored svima poznatog čaja od nane, vrlo je aromatična u raznim koktelima, alkoholnim ili ne. Može se koristiti za limunadu (u čašu ceđenog limuna dodate listić dva-nane i kašiku meda). Odlična je i za dekoraciju raznih salata, slanih ili voćnih. Preporučuje se i za piling kože – par listića nane, malo morske soli i maslinovo ulje.

 

Bosiljk i rukola – neizostavni sastojci italijanskih specijaliteta

Gajite bosiljak i rukolu na terasi, u manjim saksijama. Svežu rukolu možete koristite u svakodnenoj ishrani, kroz miskeve salata, u kombinaciji sa zelenim salatam ili zasebno začinjenu samo balzamico sirćetom. Sušeni bosiljak iz domaće radinosti iskoristite da začinite podlogu za pizzu, kada pizza bude pečena preko pospite svežu rukolu, ubranu sa Vaše terase. Naravno, sve biljke pre upotrebe u kulinarstvu je potrebno dobro oprati. Trudite se da ih držite u kuhinji pored prozora ili na balkonima koji nisu direktno izloženi prometnim ulicama.

Biljke koje takođe nalaze primenu u kulinarstvu, a mogu se gajiti u sopstvenoj režiji jesu: peršun, matičnjak, oregano i majčina dušica. Delotvornost peršuna je veoma jaka, to je biljka koja utiče na sniženje krvnog pritiska, kao takav lek priprema se u obliku čaja. Peršun se koristi kao začin za gotova sva jela, može se primeniti osušen, zaleđen ili svež.

 

Kako se rešiti smrdibuba?

Još jedan od insekata sa kojim se sve češće susreću Beograđani – smrdljivi Martin ili smrdibuba. Kažu da je recept za odbijanje ovih insekata sledeći: uzmete plastičnu flašu, sipate 250 ml vode, dva tri manja parčeta belog luka (sitno iseckana) i nekoliko listova sveže nane. Sve to promućkate, a zatim na čepu flaše napravite rupu. Ovom smesom poprskajte sva spoljna mesta gde potencijalno insekti mogu prići/doleteti. Zbog jačine mirisa belog luka nemojte prskati unutrašnjost doma.

Još neke zanimljive biljke…

Ruzmarin

Mirođija

Lavanda

Aloe vera

Neke od njih divno i osvežavajuće mirišu, dok druge lepo izgledaju.

Održavanje aromatičnog bilja

Sve biljke ovog roda su jednogodišnje biljke, što znači da im životni ciklus traje do godinu dana. Sade se u proleće i obično traju do početka zime. Uglavnom bolje uspevaju u većim saksijama, žardinjerama sa dosta zemlje. Traže puno vode, te se preporučuje često zalivanje, nekada i do jednom dnevno. Vole da budu napolju, ukoliko temperatura nije ispod 10°C. Direktne sunčeve zrake podnose, ipak ukoliko možete odaberite mesto sa prošaranim hladom.